eSlužby A - Z Mapa stránky Kontakt

Aktuality - Mesto Michalovce 

Starajú sa o naše zdravie

V aktuálnom čísle prinášame rozhovor s internistom a špecialistom v odbore gastroenterológia a hepatológia. Niekoľko rokov pôsobil aj vo Francúzsku ako lekár v Univerzitnom hospitalizačnom centre v Besançone. Do nedávnej minulosti bol hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky v odbore hepatológia. Profesor Štefan Hrušovský, držiteľ Dérerovej ceny, je známy nielen svojou vysokou odbornosťou a profesionalitou, ale aj ľudským a ústretovým prístupom k svojim pacientom. Od roku 2018 pracuje ako hlavný lekár novozaloženého hepatobiliárneho centra.   Prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc., Dr. SVS., hlavný lekár Hepatobiliárneho centra, Nemocnica Svet zdravia Michalovce Čo je hepatobiliárne centrum? V michalovskej nemocnici sme uskutočnili projekt hepatobiliárneho centra, ktorý je v rámci Slovenska výnimočný svojou štruktúrou a zameraním. Spája sa v ňom klasická ambulancia s lekárom a sestrou, v ktorej sa vyšetrujú a sledujú pacienti chorobami pečene, žlčníka či pankreasu. Priamo v ambulancii sa vykonáva sonografické vyšetrenie brucha, pacient sa nemusí objednávať k ďalšiemu lekárovi na RTG pracovisko. V ambulancii sa robia aj endoskopické vyšetrenia. Pacient tak pri jedinej návšteve hepatobiliárneho centra môže absolvovať klinické vyšetrenie, krvné vyšetrenie, sonografiu aj gastroskopiu. Celá návšteva môže trvať aj dve – tri hodiny, no vtedy sú už k dispozícii všetky výsledky vrátane krvných parametrov. Dvakrát týždenne je v centre intervenčný deň, keď sa vykonávajú špičkové endoskopické a sonografické invazívne výkony: biopsie pečene, pankreasu, lymfatických uzlín, brušných nádorov, biopsie stien tráviacej trubice, vypúšťanie tekutiny (ascitu) z brušnej dutiny. Súčasťou centra je miestnosť s dvoma posteľami na niekoľkohodinové pozorovanie stavu pacientov pri výkonoch. Staráme sa o ambulantných aj o hospitalizovaných pacientov. Centrum je úzko prepojené s internistickým klastrom nemocnice, vyšetrujú sa tu aj pacienti ostatných oddelení, pacienti onkologického ústavu i chorí z iných miest Slovenska. Akí pacienti vás najčastejšie vyhľadávajú? Prichádzajú k nám pacienti s poukazom od praktického lekára alebo od iného špecialistu. Vyšetrujeme všetkých pacientov, nezávisle od bydliska, poistených v rámci Slovenska a Európskej únie. Často sa spomína pojem regenerácia pečene. Dokáže sa pečeň skutočne regenerovať? Pečeň má rozvinutú regeneračnú schopnosť. Staré a poškodené bunky sa rozpadávajú a nahrádzajú sa novými, pričom sa zachováva architektúra a tvar pečene. Ak na pečeň zaútočí alkohol alebo vírus, alebo ak chirurg odstráni časť pečene s nádorom, v organizme odrazu chýba množstvo pečeňových buniek. To spúšťa v organizme veľkú regulačnú reakciu a pečeňové bunky sa vďaka hormónom a cytokínom regenerujú tak, že sa obnoví ich pôvodné množstvo. Potom sa regeneračný proces zastaví. Aké sú prejavy choroby pečene? Najvýraznejším prejavom choroby pečene je zožltnutie očných bielkov, kože a slizníc. Žltá farba kože a slizníc však v drvivej väčšine pečeňových chorôb chýba. V skorých štádiách pečeňových chorôb sú príznaky málo zreteľné a necharakteristické: unavenosť, poruchy sústredenia, poruchy trávenia, úbytok svalov, krvácavosť. V pokročilých štádiách, ako je cirhóza pečene, sú už prejavy veľmi pestré a príznačné: unavenosť, spavosť, poruchy vedomia a správania, nažltnutá koža, rozšírené cievy na koži, modriny, výrazný úbytok svalov, opuchy dolných končatín, tekutina v bruchu. Lekár pri vyšetrení zistí veľkú hrboľatú pečeň, zväčšenú slezinu, krvné testy ukážu málokrvnosť, podvýživu, nedostatok faktorov zrážania. Súčasťou vyšetrení je sonografia a gastroskopia. Medzi vážne komplikácie pokročilej choroby pečene patrí masívne vracanie krvi pri prasknutých pažerákových varixoch, pečeňová (hepatálna) kóma, inokedy sa pridruží zlyhávanie obličiek. Cirhóza pečene je prekanceróza, v pečeni vzniká rakovina - hepatocelulárny karcinóm. Prečo ste si ako zameranie vybrali práve pečeň? V ostatných desaťročiach vznikla medicínska potreba osobitne sa venovať chorobám pečene. Pred dvadsiatimi rokmi sme preto s prof. MUDr. Jozefom Holomáňom, CSc. a ďalšími slovenskými odborníkmi založili špecializačný medicínsky odbor hepatológia. Nasledoval program prevencie a liečby vírusových hepatitíd, program liečby cirhózy a rakoviny pečene, prvé série transplantácií pečene v Bratislave a v Banskej Bystrici. Aké sú najčastejšie ochorenia pečene v súčasnosti? Najčastejšia je alkoholová choroba pečene. Spolu s nesprávnym stravovaním, obezitou a cukrovkou prudko narastá výskyt nealkoholovej tukovej choroby pečene. Ďalšími chorobami sú vírusové hepatitídy a zápaly pečene spôsobené poruchou imunity - autoimunitné hepatitídy. Alkohol však stále dominuje, okrem iného aj preto, že zhoršuje priebeh všetkých ostatných chorôb pečene. Môže na pečeň negatívne pôsobiť aj strava? Pečeň spracúva akúkoľvek potravu a dokonca aj liečivá, či škodliviny, chemické látky a jedy. Pečeň je orgán na spracovanie živín, vytváranie rozličných nových zlúčenín a živín potrebných pre organizmus, ale má aj dôležitú detoxikačnú úlohu – rozkladá a odstraňuje toxické látky a splodiny, ktoré už organizmus nepotrebuje. Pri pečeni platí dobrá zásada: pestrá strava a všetko s mierou! Pestrosť a dodržiavanie miery v stravovaní zaručuje, že nepreváži jedna látka, ktorá sa v nadbytku ľahko stane toxickou. Typický je alkohol: v minimálnej miere liek, v nadbytku jed. Na lepšie trávenie alebo hoci aj na psychické uvoľnenie postačuje pohár vína počas hlavného jedla. Kto však nepozná mieru, konzumuje v priebehu týždňa nezriedka aj desiatky litrov piva, celé litre vína či pálenky. To spôsobuje poškodenie pečene a môže mať za následok skrátenie dĺžky života na dve tretiny alebo na polovicu. Aké sú štatistiky ochorenia pečene v porovnaní napríklad s Francúzskom? Trendy v štatistike ukazujú pokles konzumácie alkoholu vo Francúzsku, no narastanie, resp. stagnáciu na Slovensku. Pred stopäťdesiatimi rokmi sa vo Francúzsku rozšírila najväčšia pliaga – pitie škodlivých alkoholov, osobitne absintu. Komplexnou a systematickou politikou sa vládam podarilo v priebehu desaťročí nahradiť pálenku vínom. Kvalitné víno aj niečo stojí, a tak sa konzumuje zväčša s mierou. Dnes je Francúzsko krajinou dobrého vína. Podobne úspešne sa táto krajina neskôr vďaka veľmi účinnému zdravotníckemu systému popasovala s vlnou vírusových hepatitíd. Slovensko zachytilo moderné spoločenské a medicínske trendy, vďaka ktorým zaznamenalo úspechy, no ostávajú rezervy v boji s alkoholizmom. Medzi prvé opatrenia v boji proti pečeňovým chorobám by mohol patriť zákaz propagácie alkoholických nápojov, ako je účinný zákaz ich reklamy v médiách. Takéto opatrenia sú zasa zvyčajné v severských krajinách, ako je Fínsko. Existuje nejaký prírodný liek na pečeň? Netreba hľadať lieky. Princíp je v životnom štýle a myšlienke „všetko s mierou“. To platí v plnej miere aj pri pečeňových chorobách. red

Zdroj: http://www.michalovce.sk/sk/aktualita/staraju-sa-o-nase-zdravie-12 External

Zverejnené: 21.08.2020
Aktualizované: 21.08.2020